Koko Charlie Donut: Příběh značky, která peče psí pamlsky srdcem

29.7.2025 17:36 | Pes v batohu

Tereza Ryšková chtěla pro svou fenku jen to nejlepší a tak vznikla značka Koko Charlie Donut. Dnes ji pejskaři znají jako „tu, co peče sušenky, které milují i největší mlsouni“. Ale jak celý příběh začal a kdo za značkou vlastně stojí? Odpovídá sama zakladatelka, která peče srdcem – a hlavně pro psy.

Jak vznikl nápad založit Koko Charlie Donut? Byl za tím vlastní pes, inspirace ze zahraničí, nebo něco jiného?

Ano, za vznikem KOKO Charlie Donut stál můj pes – bulteriérka Charlie Donut. Chtěla jsem pro ni pamlsky, které budou plné masa a bez chemických přísad, protože se stravuje formou BARFu, tedy syrovým masem. Začala jsem jí doma péct různé dobroty – zpočátku to nebyly žádné krasavice, ale jí strašně chutnaly. Postupně jsem zkoušela nové recepty a přišlo mi líto, že u nás není moc dostupné například vánoční cukroví pro pejsky. A protože mě pečení vždycky bavilo, upekla jsem pár druhů – hlavně pro známé, kteří také měli psy. No a pak už se to začalo šířit samo.

Jaké byly začátky? Pamatujete si na první upečené pamlsky, které jste nabídla ve svém e-shopu?

Začátky byly opravdu náročné – konkurence je obrovská a dostat se do povědomí lidí nějaký čas trvá. Nejdřív jsem se svými pamlsky jezdila po malých akcích a trzích, kde jsem je začala nabízet. Pamatuju si dodnes svou úplně první akci – den před ní mi došlo, že nemám žádné obaly ani etikety! Naštěstí mi pomohl partner a v noci jsme společně vytvořili úplně první černobílé etikety. Bylo to narychlo, ale díky tomu jsme to zvládli. Až později přišel na řadu e-shop. Mezi úplně prvními pamlsky, které jsem nabízela, byly Nadýchané čedarky a Vepřové rohlíčky – dodnes patří mezi oblíbené.

Proč jste se rozhodla právě pro pečení pamlsků? A co je podle vás největší radost i největší výzva při tvorbě takových dobrot?

Zvířata – a hlavně psi – byly vždy moje velká láska. A co si budeme povídat, pro většinu pejsků je tou největší odměnou něco dobrého na zub. Dělat jim radost skrze chutné, kvalitní pamlsky mi proto přišlo jako krásný směr. Sama mám za sebou pestrou pracovní historii a spoustu nápadů v hlavě – časem přišel moment, kdy jsem cítila, že je potřeba ty nápady začít rozvíjet a propojit je s tím, co miluju. A tak vznikla moje cesta ke psí pekárně.

Pečení mi bylo vždy blízké, ráda tvořím rukama. Ale výroba pamlsků není jen o pečení – je to velmi rozmanitá práce, která nikdy nenudí. Největší radostí jsou pro mě šťastné psí oči a okamžitá zpětná vazba – pejsek se totiž nepřetvařuje, buď mu chutná, nebo ne. Na akcích nabízím ochutnávky a je nádherné sledovat, jak pejsci ochutnají a nechtějí od stánku odejít.

„Pejsek se nepřetvařuje. Buď mu chutná, nebo ne.“
– Tereza Ryšková

Každý den mi chodí zprávy od zákazníků, že jejich vybíravý psí miláček zbožňuje moje pamlsky – to je obrovská motivace. Největší výzvou je naopak vytvářet chutné recepty i pro psy s alergiemi, například na maso. Vymyslet masofree dobrotu, která bude pejskům opravdu chutnat, není úplně snadné – ale o to větší radost mám, když se to povede.

Jak vybíráte suroviny a recepty? Používáte nějaké vlastní osvědčené kombinace nebo testujete podle reakcí psů?

U mě je naprostým základem transparentnost – chci, aby každý věděl, co jeho pejsek právě mlsá. Například můj Zvěřinový donut obsahuje jen tři složky: zvěřinu, ovesné vločky a jablko. Nic víc. Žádné složky, jejichž názvy člověk ani neumí přečíst. Pamlsek má být pro psa odměnou, ne směsí chemie.

Recepty tvořím z osvědčených kombinací, o kterých už si troufám říct, že budou pejskům chutnat. Ale samozřejmě – každý pes je originál a nedá se zavděčit všem. Často se inspiruji tím, co vidím ve světě lidí – třeba právě donuty mě napadly, když jsem je viděla v kavárně. Řekla jsem si: proč by takovou radost nemohli mít i psi?

Vývoj nového pamlsku mi obvykle zabere dost času. Vždy připravím několik vzorků a rozdám je kamarádům s pejsky, abych měla zpětnou vazbu z různých „čumáčků“. A samozřejmě – všechny recepty musí projít přísným testem našeho big bosse – Charlie Donut.

Jsou nějaké ingredience, které by se podle vás v pamlscích pro psy rozhodně objevovat neměly? Nebo na co si jako páníček dát pozor, když kupuje "dobrotu" pro psa?

Ano, rozhodně jsou ingredience, kterým by se pamlsky pro psy měly vyhnout. Za mě by v nich neměly být žádné chemické konzervanty, dochucovadla, barviva ani stabilizátory. Často se také objevují složky jako glycerin, cukr nebo sůl, které psí organismus vůbec nepotřebuje – spíš mu mohou škodit. Bohužel spousta pamlsků na trhu je „na oko“ krásná, dlouho vydrží, ale obsahově to není nic, co by pes skutečně potřeboval.

Jako páníček bych vždy doporučila číst složení – pokud obsahuje suroviny, kterým nerozumíte nebo které byste sami nejedli, možná by je neměl jíst ani váš pes. Čím kratší a srozumitelnější složení, tím lépe. Pamlsek má být kvalitní odměna, ne kompromis na úkor zdraví.

Všichni, kdo mě znají, vědí, jak moc miluju Charlie – a nikdy bych jí nedala nic, s čím si nejsem stoprocentně jistá. Upřímně, když mám byť jen malou pochybnost, raději to vyhodím. Všechny pamlsky, které vyrábím a za kterými si stojím na tisíc procent, dávám i jí – a myslím, že to je ten nejlepší důkaz kvality.

Co dáváš do misky?

Ne všechny pamlsky, které krásně vypadají, jsou pro psy to nejlepší. Čti složení – pokud obsahuje složky, které neznáš nebo bys sám nejedl(a), možná je nemá jíst ani tvůj pes.
Méně je někdy více.

Vaše pamlsky jsou nejen chutné, ale i krásné. Chystáte nějakou novinku na podzim nebo Vánoce?

Moc děkuji! U různých ročních období a svátků se snažím nabídku vždy přizpůsobit a přinést něco speciálního – právě tak vznikají naše limitované edice.

Podzim se u nás nese ve znamení dýně. V limitované podzimní edici najdete například Dýňový donut s hovězím masem nebo Podzimní pusinky – vyšlehané dobroty z dýně, červené řepy a arašídového másla.

A Vánoce? Ty prostě miluju – a troufám si říct, že je to na našich pamlscích i vidět. V nabídce máme krásně zabalené vánoční cukroví pro pejsky, oblíbeného Pana Perníčka a další sváteční dobroty, které potěší každého čumáčka pod stromečkem.

Cestujete se svým psem? Máte nějaké oblíbené místo, kam se vracíte, nebo tip pro smečku Pes v batohu?

Ano, cestujeme moc rádi – a Charlie je samozřejmě vždy s námi! Je součástí rodiny, takže žádný výlet se bez ní neobejde. Máme obytné auto, takže si užíváme svobodu a zábavu na cestách naplno. Charlie tenhle styl cestování miluje – každý den je jiný, pořád se něco děje.

Máme i svá oblíbená místa, kam se rádi vracíme. Jedním z nich je Český Krumlov, kam se právě teď chystáme. Každý rok tu sjíždíme řeku – Charlie vodu miluje, takže tohle je výlet podle jejího gusta. Upřímně, všechny naše dovolené plánujeme tak, aby to vyhovovalo hlavně jí.

Další srdcovka je pro nás Polsko – konkrétně město Sopot a psí pláž u moře. Charlie tam vydrží celé dny, moře a písek prostě miluje. Navíc v Polsku jsou bulteriéři velmi oblíbení, často nás zastavují lidé, chtějí se s ní pomazlit a povídat si.

A na podzim nesmí chybět Pálava – pomalé procházky vinicemi, sklípky a kavárny. Charlie je totiž tak trochu kavárenský povaleč – dokáže s námi klidně hodiny sedět u kávy a jen pozorovat svět kolem.

Koko Charlie Donut a Pes v batohu

Značku Koko Charlie Donut jsme si nevybrali náhodou – jejich výrobkům věříme a známe je i z vlastní smečky. Do letní kampaně #letosesmeckou věnovali krásné ceny pro výherce červencové výzvy „Smečka ve stínu“ – a upřímně, máloco voní tak hezky jako jejich vánoční edice. Možná proto se po nich olizujeme i my…

Sledujte jejich profil na Instagramu @koko.charlie.donut a pokud máte doma vybíravce, zkuste třeba Čedarky nebo Donuty – možná budete sami překvapení, jak rychle zmizí.

Děkujeme Tereze za krásný rozhovor i vůni, která se line z každého balíčku!



Odebírat newsletter

Vložením e-mailu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Cookies

Používáme soubory cookie, ale nebojte, nebudete muset běhat extra kolo. Tyto cookies zlepšují váš zážitek na webu, aniž byste přibrali na váze. Klikněte pro souhlas a užívejte si bez obav!