Se psem do ZOO: Kam je smíme vzít?

10.3.2024 10:19 | Pes v batohu

Výlet do zoo s vaším psím přítelem může být nejen zábavný, ale i poučný zážitek pro oba. Zatímco vy obdivujete exotické druhy z bezpečné vzdálenosti, váš pes může zažít úplně nové smyslové stimuly. Vůně, zvuky a pohledy, které na něj během takového výletu doléhají, mohou být pro něj neobyčejně vzrušující! A věřte, že sledovat, jak se vaše milované zvíře snaží pochopit, co se přesně děje, je samo o sobě k nezaplacení.

Pravidla pro vstup se psem do ZOO!

Nicméně, než se vydáte na výlet snů, je důležité se připravit a zjistit, které zoo jsou pro přítomnost psů přívětivé. 
Pokud plánujete návštěvu zoologické zahrady se svým čtyřnohým přítelem, je důležité být obeznámen s některými obecnými pravidly, která se mohou vztahovat na většinu ZOO. Zde je shrnutí základních pokynů, které byste měli dodržovat:

Pes musí být vždy na vodítku: Aby se zabránilo jakékoliv možnosti konfliktu mezi vaším psem a zvířaty v ZOO, nebo mezi vaším psem a ostatními návštěvníky, je nezbytné, aby byl pes po celou dobu na vodítku.

Omezení vstupu do vnitřních expozic: Ve většině případů není psům povolen vstup do vnitřních expozic. To je dáno především kvůli bezpečnosti a zdraví zvířat, ale i z hlediska hygieny.

Omezení vstupu na dětská hřiště a do restaurací: Stejně jako v případě vnitřních expozic, i na dětských hřištích a v restauracích může být přítomnost psů omezována z důvodů hygieny a bezpečnosti.

Očkovací průkaz s platným očkováním: Je velmi důležité mít při návštěvě ZOO sebou očkovací průkaz vašeho psa s aktuálními záznamy o očkování. Toto opatření slouží ke zvýšení ochrany zdraví jak zvířat v ZOO, tak ostatních návštěvníků a jejich zvířat. Může se stát, že budete o předložení tohoto dokumentu požádání.

Zodpovědnost za chování a čistotu: Jako majitel máte plnou zodpovědnost za chování svého psa a za jeho fyzické potřeby. Je tedy potřeba mít s sebou potřeby pro vykonání potřeby, jako jsou sáčky na psí exkrementy, a  řádně je odstranit.

Dodržování pokynů personálu: Vždy je důležité respektovat pokyny a pravidla daná personálem zoologické zahrady. Ti mají za úkol zajistit bezpečnost a pohodu všech zvířat i návštěvníků, včetně vašeho psa.

Pamatujte, že každá zoologická zahrada může mít specifické podmínky nebo omezení týkající se přítomnosti psů. V našem článku se dozvíte, kam můžete se svým psím kamarádem vyrazit, jaké podmínky jsou s tím spojené a na jaká místa byste se s ním raději vydat neměli. Máme pro vás připravený seznam zoo, které jsou pro psy otevřené, včetně všech informací, které potřebujete k plánování nezapomenutelného výletu. Tak jdeme na to!

ZOO PRAHA

Zoo Praha pokrývá plochu více než 58 hektarů a je rozdělena do několika tematických oblastí a expozic. Nabízí návštěvníkům možnost vidět zvířata v rekonstruovaných přirozených biotopech. Mezi nejoblíbenější patří expozice africké savany, indonéská džungle, pavilon velkých pand červených, nebo nově otevřená expozice Darwinův kráter zaměřená na faunu a flóru Madagaskaru. 

Cena vstupenky pro pejska je 150Kč, zoo myslí i na pohodlí našich čtyřnohých přátel, a proto je po celém areálu dostatek pítek a odpadkových košů vybavených sáčky na psí exkrementy.

ZOO BRNO

Zoologická zahrada Brno, nacházející se na krásném předměstí Brna, Bystrci, je oblíbeným místem pro rodiny, školní výlety a přírodovědce. Se svým rozsáhlým areálem a rozmanitou sbírkou zvířat z celého světa slouží jako skvělý způsob, jak se seznámit s různými druhy fauny a načerpat nové informace o ochraně přírody. Zoo Brno se také intenzivně věnuje vzdělávacím programům a ochraně ohrožených druhů. Její malebné prostředí a pečlivě upravené expozice nabízejí návštěvníkům nejen příležitost k relaxaci a odpočinku, ale i k získání cenných poznatků o životě zvířat ve volné přírodě i v zajetí.

Cena vstupenky pro pejska je 100Kč, i v Brně myslí na pejsky, proto misky s vodou najdete u stánků s občerstvením.

SAFARI PARK DVŮR KRÁLOVÉ

Safari Park Dvůr Králové je jedním z nejznámějších a největších zoologických parků v České republice, který se specializuje především na chov africké fauny. Park je známý svým přístupem zaměřeným na ochranu a záchranu ohrožených druhů. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost prozkoumat rozsáhlé expozice zvířat buď pěšky, nebo pomocí speciální safari jízdy.
Vstupné pro pejska je 100Kč, po areálu jsou rozmístěná pítka a misky na vodu.

Kam s pejskem ale nesmíme:
Pavilony Ptačí svět, kde jsou k vidění různé druhy ptáků.
Pavilon žiraf a Pavilon okapi, které jsou domovem těchto unikátních afrických savců.
Velká průchozí voliéra s ptáky nabízí blízký pohled na různé druhy ptáků volně létajících v prostoru voliéry.
Průchozí voliéry v areálu West Cape, které jsou součástí expozic africké divočiny.
Průchozí expozice tučňáků, kde návštěvníci mohou pozorovat tyto opeřené plavce zblízka.
Výstava "Umění pod kůží aneb krása kosti", která představuje kosterní exponáty různých druhů zvířat.
Přítomnost pejska je přísně zakázána ve Lvím safari!

ZOO OLOMOUC

Zoologická zahrada Olomouc je populární institucí a atrakcí pro návštěvníky všech věkových kategorií nacházející se ve městě Olomouc, v Moravskoslezském kraji v České republice. Byla založena v roce 1956 a od té doby se rozrostla, aby nabídla domov široké škále zvířat z různých koutů světa. Zoo se nachází na předměstí Olomouce, na Svatém Kopečku, což je lokace, která přidává na její přitažlivosti díky překrásným přírodním scenériím. Zoo Olomouc vyžaduje aby pejsek měl náhubek, lze jej zapůjčit přímo v areálu oproti vratné záloze. 

ZOO TÁBOR

ZOO Tábor je menší zoologická zahrada nacházející se ve městě Tábor v Jižních Čechách. Tato zoologická zahrada se zaměřuje především na chov menších druhů zvířat, exotických ptáků, savců a plazů. ZOO Tábor nabízí návštěvníkům možnost blízce se seznámit s různými druhy zvířat, a to i prostřednictvím edukativních programů a akcí, které zájemcům přibližují život zvířat a problematiku ochrany životního prostředí. Vstup do ZOO Tábor má pejsek zdarma, celkově má ZOO Tábor nejmírnější pravidla, vyžadují pouze mít svého pejska na vodítku.

ZOO PARK VYŠKOV

Zoo park Vyškov je příjemným a atraktivním místem pro rodiny, které se nachází v blízkosti města Vyškov, ležícího mezi Brnem a Olomoucí, v Jihomoravském kraji České republiky. Tento zoologický park poskytuje návštěvníkům možnost seznámit se s různými druhy zvířat, jak jsou domácí tak exotická. V parku je možné vidět různé druhy zvířat, od malých savců, přes ptáky až po exotičtější druhy jako jsou například lemury nebo velbloudi. Nabídka zvířat se průběžně rozšiřuje a aktualizuje. Cena vstupenky pro pejska je 20Kč, Zoopark Vyškov také vyžaduje aby měl pejsek při návštěvě náhubek. 

ZOO PARK ZÁJEZD

Zoo park Zájezd poskytuje ideální prostředí pro rodinné výlety, nacházející se na pomezí Prahy a Kladna. Nabízí příležitost pozorovat více než 100 druhů zvířat z bezprostřední blízkosti. Vstupné pro pejska vyjde na 50Kč

ZOO PARK CHOMUTOV

Zoo park se pyšní rozlohou 112 hektarů zeleně, poskytující ideální místo pro návštěvníky, kteří si přejí prožít pohodový den v kontaktu s přírodou. Prostor zoo parku je rozčleněn do tří hlavních částí. Vstupné pro pejska stojí 30Kč, na osobu můžete vzít jednoho kamaráda na čtyřech tlapkách! Pokud si ho potřebujete na chvíli odložit, měl by mít náhubek.

ZOO NA HRÁDEČKU

Zoo na Hrádečku, se rozkládá mezi malebnými obcemi Dolní a Horní Pěna. Na deseti hektarech přírody zde najdete domov pro více než 200 druhů zvířat, které jsou ve světě považovány za ohrožené. Je to skvělé místo, kde můžete strávit den plný zábavy a zároveň se něco naučit o ochraně zvířat. Pejskové mají vstup zdarma. 

ZOO ÚSTÍ NAD LABEM

Ústí nad Labem také hostí úžasnou zoologickou zahradu, která se rozkládá na svahu Mariánské skály a již více než století dělá radost svým návštěvníkům. V případě, že potřebujete svého pejska na chvíli nechat na určeném místě, nezapomeňte mu z bezpečnostních důvodů nasadit náhubek. Za vstup vašeho čtyřnohého kamaráda se účtuje poplatek 100 Kč.

ZOO PLASY

V Zoo Plasy, která se řadí mezi jedny z nejmenších českých zoologických zahrad, je vždy srdečně vítán každý návštěvník. Tato malá zoologická zahrada je umístěna v idylickém městě Plasy, ležícím severně od Plzně. Psí vstupné je ve výši 50 Kč. Je důležité, aby byl každý doprovázející pejska starší 15 let, aby se zajistila bezpečnost a klid v zoologické zahradě. Návštěvníci tak mohou společně prožít příjemný den plný objevů a zážitků.

ZOO CHLEBY

Zoologická zahrada Chleby, která otevřela své brány v roce 1997, se pyšní tím, že je první nestátní zoologická zahrada zřízená po sametové revoluci v České republice. Nachází se v okouzlujícím Okrese Nymburk. Pokud plánujete návštěvu se svým čtyřnohým přítelem, bude vás jistě zajímat, že psi jsou vítáni, ale pouze v nové části zahrady. Do původní části bohužel nemohou. Cena za pejska je 100Kč.

FARMAPARK U TOMA

Farmapark u Toma, který otevřel své brány v roce 2021 jen 4 km od Plzně v prostorách Krmiva u Toma, přivítá návštěvníky v příjemném prostředí, kde je možné navázat přímý kontakt s většinou zvířat. Vstup pro pejsky je bez poplatku, ale je třeba dodržovat pravidlo, že se nesmí přibližovat k zvířatům na menší vzdálenost než 1 metr, aby byla zajištěna bezpečnost všech.

KROKODÝLÍ ZOO PROTIVÍN

Krokodýlí ZOO v Protivíně, útulný koutek pro milovníky exotických zvířat, nabízí domov nejen široké škále dnes žijících druhů krokodýlů, ale také další zajímavé obyvatele jako jsou hadi či želvy. Tento speciální zoologický park se rozprostírá na severu Masarykova náměstí ve městě Protivín, v srdci okresu Písek. Vstup pro psíky je zde bez poplatku. Nicméně, zkušenosti návštěvníků doporučují zvážit, zda je vhodné vzít psa s sebou. V expozičních prostorách panuje vysoká vlhkost a teplota dosahuje 30 stupňů. Navíc, krmení krokodýlů může být pro některé pejsky příliš hlučné a stresující. Proto je na vašem uvážení, zda to váš pejsek zvládne.

Naše doporučení pro návštěvu ZOO s pejskem: Z našich zkušeností doporučujeme mít s sebou vlastní misku nebo láhev na vodu, i když některé ZOO nabízejí možnost občerstvení pro psy. Nezapomeňte ani na pamlsky, které by neměly chybět při žádném výletu. Důležité jsou také obojek, vodítko a v některých případech se požaduje i náhubek.

KAM VÁS SE PSEM NEPUSTÍ?

Zoo Hluboká nad Vltavou, Zoo Hodonín, Zoo Plzeň, Zoo Jihlava, Zoo Liberec, Zoo Ostrava, Zoo Zlín, Zoo Děčín

Návštěva zoo se psem může být skvělým zážitkem. Avšak, jak jsme již zmínili, je nezbytné respektovat pravidla a regulace, abychom zajistili bezpečnost a pohodlí nejen pro sebe a naše psy, ale i pro ostatní návštěvníky a obyvatele zoo. Věříme, že pokud přistupujeme k návštěvě zoo s našimi čtyřnohými přáteli s respektem a ohleduplností, může to být obohacující zážitek pro všechny zúčastněné.  Užijte si každý společně strávený okamžik, ať už je to na procházce lesem, ve městě, nebo třeba při objevování nových míst, jako jsou ty naše milované zoo.


Cookies

Používáme soubory cookie, ale nebojte, nebudete muset běhat extra kolo. Tyto cookies zlepšují váš zážitek na webu, aniž byste přibrali na váze. Klikněte pro souhlas a užívejte si bez obav!