Mikulov a okolí s Theem: Ty nejlepší tipy!

29.5.2024 10:00 | Pes v batohu

Dnes se společně vydáme na kouzelnou cestu po Jižní Moravě. Těšit se můžete na úchvatnou historii, úžasné výhledy a kouzelnou moravskou přírodu. Představte si, jak se procházíte malebnými vinicemi, obdivujete historickou architekturu a užíváte si klidný večer u jezera s pohledem na zapadající slunce. Přesně taková bude naše dnešní výprava, a tak se pohodlně usaďte, protože vás čeká spousta inspirace na další výlet. Naši průvodci tohoto dobrodružství jsou Theo a jeho smečka. Theo je energický mladý pes, který je nadšený z každé cesty. Smečka, kterou tvoří jeho páníčci, miluje objevování nových míst a společně si vytvářejí nezapomenutelné vzpomínky. A co je lepšího, než prozkoumávat jeden z nejkrásnějších koutů naší země, kde se snoubí historické památky s přírodními krásami?

Ubytování

Theova parta se rozhodla strávit dovolenou v Kempu Merkur. Tento areál se rozprostírá u horní Novomlýnské nádrže a nabízí hned dvě vodní laguny. Tyto laguny mají kombinaci písčitých a travnatých pláží s pozvolným přístupem do vody. Na výběr je zde ubytování v apartmánech, karavanech nebo stanech, takže si každý může vybrat dle svých preferencí. Pobyt pro pejska stojí od 100Kč, záleží jakou formu ubytování zvolíte. 

V okolí kempu se nachází hustá síť cyklistických stezek a přímo z areálu se lze napojit na turistické trasy, které vedou až na Pavlovské vrchy, přirozeně dotvářející malebnost místní krajiny. Milovníci koupání, letních sportů, zábavy a animačních programů, stejně jako večerních akcí a letního kina, si v hlavní sezóně přijdou na své. Pro ty, kdo hledají klid a relaxaci, doporučujeme pobyty mimo hlavní sezónu, tedy v měsících mimo letní prázdniny.

Zámek Mikulov

První kroky Thea a jeho smečky směřovaly k zámku Mikulov, kde zaparkovali na placeném parkovišti na náměstí a vyrazili na prohlídku zámecké zahrady, kde jsou naši čtyřnozí přátelé vítáni. Zámek Mikulov, barokní stavba, se nachází v blízkosti centra města Mikulov v okrese Břeclav. Na jeho místě se původně rozkládal kamenný románský hrad z období Přemyslovců. Ve 13. století přešel do vlastnictví rodu Lichtenštejnů, kteří ho začali přestavovat v gotickém slohu. Je situován na skalnatém kopci zvaném Zámecký vrch a patří k dominantám města. Do interiérů zámku pejsci nemohou, ale procházka po zahradě je naprosto úchvatná! Součástí zámeckého komplexu je také nedaleká předsunutá obranná věž, známá jako Kozí hrádek, která dnes slouží jako vyhlídková věž.

Lom u Mariánského mlýna

"Po procházce v zámecké zahradě jsme se autem přesunuli k Lomu U Mariánského mlýna, kde je placené parkoviště. Lom Janičův vrch, známý také jako zatopený Lom u Mariánského mlýna, je přírodní památka a zatopený vápencový lom nacházející se ve středu katastrálního území Mikulova na Moravě, v těsné blízkosti Mariánského mlýna. Na začátku cesty je občerstvení s výhledem na lom, tam psi mohou. Na pláž však nesmějí a protože jsme se nechtěli střídat, rozhodli jsme se odejít. Najednou může být uvnitř maximálně 100 návštěvníků. Vstupné se platí na místě a nelze jej rezervovat předem."

Svatý Kopeček 

"Přestože výlet k lomu neproběhl podle našich představ, nevzdáváme to a vydáme se jiným směrem – pryč od lomu. Od parkoviště u lomu jsme šli po modré naučné stezce asi 1,2 km na Svatý Kopeček. Na vrcholu se nachází kostel sv. Šebestiána, zvonice a křížová cesta. Svatý Kopeček je významným poutním místem. Skutečně nádherná procházka a ty výhledy! Určitě se tam jednou vrátíme. Vstupné je zdarma."

Svatý kopeček v Mikulově je významnou dominantou tohoto jihomoravského města a je jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst v České republice. Kopec, který se také nazývá Turold, dosahuje výšky 363 metrů nad mořem. Na vrcholu Svatého kopečku se nachází kaple svatého Šebestiána, která byla postavena v letech 1623-1630. Kaple je součástí křížové cesty, která vede od úpatí kopce až na jeho vrchol. Křížová cesta obsahuje 14 zastavení, kde si poutníci mohou připomenout poslední cestu Ježíše Krista. Svatý kopeček je oblíbený nejen mezi poutníky, ale také mezi turisty, kteří sem míří kvůli krásným výhledům na Mikulov, Pálavu a okolní vinice. V okolí kopce se nachází několik naučných stezek, které návštěvníkům přibližují historii a přírodní krásy této oblasti.  

Státní zámek Lednice

Zámek Lednice, nacházející se v malebné obci Lednice na pravém břehu řeky Dyje, je skvostem mezi českými zámky. Jen kousek od Mikulova, pouhých 12 km východně, se tyčí tato impozantní stavba, která získala svou dnešní podobu díky rozsáhlé rekonstrukci v polovině 19. století. Tato rekonstrukce jí vtiskla vzhled anglické tudorovské gotiky, i když její historie sahá až do 16. století, kdy byla původně postavena v renesančním stylu. Významnou kapitolu v dějinách zámku napsali také italští a rakouští architekti Domenico Martinelli a Johann Bernhard Fischer z Erlachu, kteří mu na konci 17. století vtiskli barokní podobu. Okolí zámku nikdy nezůstávalo stranou zájmu – už od 16. století zde existovala zahrada, která se postupně rozrostla do rozsáhlého zámeckého parku. Tento park, vytvořený na počátku 19. století, je domovem mnoha vzácných dřevin, malebných rybníků a pozoruhodných staveb. Návštěvníci zde mohou obdivovat maurský Minaret z roku 1798, pseudogotickou napodobeninu hradu Janův hrad nebo Lovecký zámeček. K zámku přiléhá i rozsáhlý skleník, postavený v letech 1843 až 1845, který ukrývá nejvzácnější českou skleníkovou rostlinu – starobylý strom starý 300–500 let. Lednický zámek, považovaný za jeden z nejvýznamnějších projevů vrcholného romantismu v Česku, si vysloužil zasloužené místo na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO v prosinci 1996, jako součást Lednicko-valtického areálu.

"Centrální parkoviště u Lednice bývá často plně obsazené. Proto doporučujeme zaparkovat na parkovišti u Rudolfa. Cena parkování je přibližně 60 Kč za hodinu. Od zámku Lednice jsme pokračovali na Janův hrad."

Janův hrad

Janův hrad, známý také jako Janohrad, je malebná umělá zřícenina středověkého hradu, která se nachází na okraji Lednicko-valtického areálu. Tento romantický skvost si nechal v roce 1801 vystavět kníže Jan Lichtenštejnský. Na rozdíl od jiných umělých hradů své doby byl Janohrad navržen tak, aby byl obyvatelný, a sloužil jako lovecký zámeček a myslivna. Během honů zde panstvo pořádalo bohaté hostiny a užívalo si přírodních krás okolí. Hrad je obklopen ze tří stran meandry řeky Staré Dyje, což jen přidává na jeho kouzlu.

"Na Janohrad se můžete vydat několika různými cestami. My jsme zvolili trasu po zelené turistické značce, která měří přibližně 3 km jedním směrem. Tato trasa vede tam i zpět a nabízí krásné výhledy na okolní krajinu. Alternativně je možné se k hradu dostat i po stezce značné žlutou turistickou značkou, která vede z Lednice okolo Loveckého zámečku směrem na Ladnou. Tato cesta je rovněž velmi malebná. Další možností je plavba lodní dopravou od minaretu v lednickém parku, která poskytuje unikátní pohled na okolní přírodní scenérie. Pokud preferujete pohodlnější cestu, k Janohradu je možné dojet i autem. Parkoviště je situováno přibližně 70 metrů před hradem. Při příjezdu je však nutné věnovat pozornost dodatkovým značkám u hlavní silnice, protože vjezd k hradu je povolen pouze za určitých podmínek."

"U hradu jsme si dali malé občerstvení a sklenku vína. V informačním centru jsem koupila vizitku a Theo mohl jít dovnitř také, kde se s ním velmi milá paní mazlila. Potom jsme se vrátili do Autokempu Merkur Pasohlávky, kde jsme měli naše ubytování." A my moc děkujeme Autokempu Merkur za zapůjčení fotografií do našeho článku!:)

Chrám Apollo

Chrám Apollóna se vypíná nad Mlýnským rybníkem nedaleko Lednice. Postaven byl v letech 1817 až 1819 podle návrhu vídeňského architekta Josefa Kornhäusela. Přední část chrámu zdobí osm dórských sloupů, zatímco zadní část je opatřena dvěma sloupy a kladím. Na terasu s klasicistickým zábradlím na vrcholu chrámu vede točité dřevěné schodiště. Ústředním motivem je reliéf s mytologickou scénou, kde bůh Apollón jede na slunečním voze taženém čtyřspřežím. V horní části chrámu se nacházejí sochy, které symbolizují čtyři roční období. Uprostřed oblouku je skupina amoretů s Apollónovou lyrou, a po stranách jsou rozmístěny dvě dvojice soch znázorňujících múzy. Poblíž chrámu se nachází útulné bistro, a parkování je k dispozici nedaleko.

Valtice na závěr!

"Poslední den naší výpravy jsme strávili ve Valticích. Naše kroky nejprve vedly k nádhernému zámku Valtice, který nás okouzlil svou majestátností. Parkování je přímo u zámku a je placené. Zámek jsme si prohlédli zvenčí a prošli jsme se tedy zámeckým parkem a zamířili k Žabímu sklepu, kam bohužel psi nesmí vstoupit. Poté jsme zašli na výborný oběd do Nonna pizza&caffe, kde se o nás skvěle postarali. Theo dokonce dostal bez vyzvání mističku s vodou, což nás příjemně překvapilo. Po obědě jsme zamířili do Valtického podzemí - Labyrintu vinných sklepů. Po domluvě byl možný vstup i s pejskem, což bylo pro nás velmi důležité. Ochutnali jsme tam několik vynikajících vín a pár lahví jsme si odvezli domů na památku. Tento den byl opravdu krásným zakončením naší dovolené."

A tak se naše kouzelná výprava po Jižní Moravě blíží ke konci. Theo a jeho smečka nám ukázali krásy tohoto regionu, od malebných vinic a historických památek až po dechberoucí výhledy z vrcholků kopců. Každý krok na této cestě nás přiblížil k jedinečným zážitkům a nezapomenutelným vzpomínkám. Cesta byla zakončena návštěvou Valtického podzemí, kde si Theova smečka vychutnala skvělá vína a odnesli si domů kousek Jižní Moravy ve formě lahví plných vzpomínek. Doufáme, že jste si s námi tuto výpravu užili a že vám zážitky Thea přinesly inspiraci na vaše vlastní cesty. Jižní Morava je místem, které stojí za to objevovat znovu a znovu. Těšíme se na další dobrodružství a na další nezapomenutelné chvíle, které s námi budete sdílet. Na shledanou na dalších cestách!



Cookies

Používáme soubory cookie, ale nebojte, nebudete muset běhat extra kolo. Tyto cookies zlepšují váš zážitek na webu, aniž byste přibrali na váze. Klikněte pro souhlas a užívejte si bez obav!